Sinterklaas en Sunderum op Terschelling

Sinterklaas en Sunderum het is bijna weer zover. Staan vele nerveuze kindertjes te wachten tot het moment dat het schip van Sinterklaas de haven in vaart. Volgens mij vindt Sinterklaas het ook een feestje om de haven van Terschelling aan te doen. Op veel andere plaatsen kan hij niet eens met zijn schip terecht of moet hij met een klein bootje door grachtjes en kanaaltjes. Nee, dan de aankomst op Terschelling. Genieten we daar zelf ook niet altijd van? Als het eiland in zicht komt en we de Brandaris weer zien? Dat is vast niet anders voor de goedheiligman. De kindjes vinden het zo spannend dat het de meeste, ondanks de opvallende gele kleur, niet opvalt dat Sint en zijn Pieten niet met de pakjesboot van de televisie, maar met het betonningsschip de haven binnen vaart. Dat kan ook niet anders, de Pakjesboot is net iets te groot voor de eilander haven. Bovendien is dit schip wel zo gemakkelijk. Er zit een kraan op, zodat ook de grote cadeaus aan land gebracht kunnen worden.

Op zaterdag 25 november 2023 komen Sinterklaas en zijn Pieten aan op het eiland.
Met de Stoomboot zullen zij om ongeveer 10.45 uur in de haven van West Terschelling arriveren. Daarna wordt Sint officieel ontvangen en maakt een rondrit door het dorp. Vervolgens over de rest van het eiland, onder begeleiding van het muziekkorps. Om 13.00 uur komt de Sint aan in Midsland en via Westerdam, Westerburen en Oosterburen zal hij in het Polderhuis een toespraak houden voor de kinderen. Om 14:30 uur is hij in Hoorn

Een keer werd de intocht van de Sint op Terschelling live uitgezonden op de televisie. Dat was in 1984. Het was bitter koud en het sneeuwde een beetje. Het muziekkorps stond compleet verkleumd op de haven en ook de Sint zag een beetje op tegen de kou op het eiland. Hij dronk zichzelf op de stoomboot al wat moed in. Het lag niet alleen aan de harde wind dat hij eenmaal op het eiland wat moeite had om op zijn trouwe schimmel te blijven zitten. Een heilige is blijkbaar ook maar een mens… Gelukkig is dat het enige jaar geweest dat Sint zich wat misdragen heeft.

Wie weet blijft Sinterklaas na 5 december nog een dagje langer op het eiland. Tenslotte wordt er op 6 december op Oost-Terschelling Sunderum gevierd en met een goede vermomming zou Sinterklaas zomaar onherkenbaar tussen de Sunderums kunnen lopen. Tijdens dit volksfeest, een feest voor eilanders onder elkaar, wat al in de middeleeuwen gevierd werd om de boze geesten te verjagen, gaan de mannen van Oost onherkenbaar verkleed langs de deuren. Waar buiten in Baaiduinen en Midsland een lantaarn brandt zijn ze zelfs welkom voor een drankje. Oorspronkelijk bestonden de kostuums uit natuurlijke materialen zoals helmgras, konijnenvachten, klei, jute of vissersnetten en droeg men attributen met zich mee die veel lawaai maakten, zoals rammelde kettingen of koehoorns. Tegenwoordig speelt men met de kostuums vaak in op actuele thema’s die op het eiland of in de wereld spelen. Wat hetzelfde gebleven is, is dat de mannen door middel van maskers onherkenbaar zijn. Het is dan ook aan de vrouwen de taak om te raden wie er achter de vermomming schuil gaat. Er wordt weinig gesproken en als er gesproken wordt, wordt de stem verdraaid, alles om herkenning voor de ontmaskering te voorkomen.

Het is de vraag welke actuele thema’s dit jaar de revue passeren. Het kan zijn dat er op 6 december nou weer net wel roetveegpieten of Spaanse edellieden rondlopen, tenslotte is dat een actueel, landelijk thema.  Wat de Terschellinger actualiteit betreft zouden er wel eens wat ruitjesbroeken en polo’s gedragen kunnen worden in verband met de vraag of de golfbaan er nou wel of niet komt. Maar ook de wereldproblematiek kan aan bod komen. Verbaas u niet als Donald Trump gezamenlijk met Kim Jong-un aan de borrel zit in een huiskamer ‘om Aest’.  Want dat is het mooie van Terschelling. We kunnen het soms niet met elkaar eens zijn, de meningen kunnen verschillen, er kunnen hele harde grappen gemaakt worden, maar uiteindelijk gaan de maskers af, kijken we elkaar recht in de ogen en komt alles onder het genot van een Juttersbittertje (bijna) altijd weer goed.

Wilt u Sinterklaas eens meemaken op Terschelling? Boek dan snel. er zijn nog wat accommodaties beschikbaar.