En dan spoelt er van alles aan op het strand

 

Strandjutten op Terschelling - 2 januari 2019 - Hallo Terschelling

Juttersbloed komt los op Terschelling

In de nacht van 1 op 2 Januari 2019 gebeurde het. Met een storm van windkracht 8 a 9, slaan er 30 containers overboord bij het eiland Borkum. Volgens de eerste berichtgeving vroeg in de morgen wordt dit bekend en spoelen er open gebroken containers aan.  Voor je het in de gaten hebt is het hele eiland in rep en roer en vertrekt menig jutter richting het Noordzeestrand.

Van paal 8 tot paal 18 is het raak

Al gauw blijkt dat het strand op Terschelling vanaf paal 8 tot paal 18 bezaait ligt met van alles en nog wat. Later op de dag blijkt dat er geen 30 containers, maar wel 270 containers overboord zijn geslagen. De media vangt het nieuws gauw op en is snel ter plekke. In de loop van de dag blijkt dat er inmiddels 21 containers zijn aangespoeld op verschillende eilanden. Het Vlielander-, Terschellinger-, Amelander- en Schiermonnikoger strand ligt vol met speelgoed, gloeilampen, stoelen, Ikea pakketen, flatscreens, my little pony’s, speelgoed autootje, jassen, sandaaltje, manden en ga zo maar door. Het mooie uitgestrekte strand van Terschelling en de andere waddeneilanden  is omgetoverd in een grote ravage. Veel verpakkingsmaterialen drijven in zee, spoelen aan of waaien verder de duinen in. In drie vermiste containers zitten vaten met gevaarlijke organische peroxide in poedervorm, dat in geconcentreerde vorm gevaarlijk kan zijn voor mensen. De kustwacht raadt mensen aan die de peroxide vinden om deze niet aan te raken en om de politie of brandweer in te schakelen. De kustwacht heeft de registratienummers van de containers gedeeld via Twitter.

Eerst Jutten en daarna samen opruimen

Heart Break Hotel, de strandtent in Oosterend roept eilanders en toeristen op om te komen helpen opruimen en deelt gratis vuilniszakken uit. De Burgemeester deelt later op de dag via het twitter account van de Gemeente Terschelling mede, dat er op 3 januari bij de strandovergangen containers worden geplaatst. Er zal een grote actie op gang moeten komen om alle aangespoelde spullen te verwijderen van het strand. De Burgemeester hoopt op medewerking van het leger.

Waar een eiland groot in kan zijn

Op 3 Januari werd er een begin gemaakt met het opruimen van het strand. Vele eilanders, maar ook toeristen trokken vandaag naar het strand om mee te helpen opruimen. Er waren wel duizend mensen op het strand actief. Met behulp van het Loonbedrijf van Henk Trip en zijn personeel werd er groot materieel ingezet en werd in de loop van de dag het strand weer wat meer toonbaar. Eilanders bieden hun accommodatie gratis of voor weinig aan, aan mensen die van de vaste wal willen komen helpen als dank. Rederij Doeksen biedt een speciaal tarief aan voor mensen die willen komen helpen om het strand op te schonen. Wilt u ook meehelpen om op te ruimen? Er is tijdelijk een speciaal ‘Opruimdagretourtje’ tegen een sterk gereduceerd tarief verkrijgbaar. Voor maar € 12,50 p.p. (kinderen € 5,50 en € 3,50) kunt u een dag naar Vlieland of Terschelling om mee te helpen op te ruimen. Fietsverhuurder Knop en Zeelen bieden een gratis fiets aan, op vertoon van uw opruimdagretourtje.

Op 4 Januari wordt de strand opruimactie voortgezet in Oosterend. Wilt u mee helpen opruimen? Er wordt vanaf 10 uur verzamelt op de parkeerplaats bij Heartbreak Hotel.

 

Lees elders op onze site de blog van Nienke Meijvogel de Zee geeft en de Zee neemt.